Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΚΑΠΠΑΡΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ!



  ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΖΩΡΖΟΥ, δημοσιευμένο 28 Μαΐου, 2015 http://www.santonews.com/kappari-i-vasilissa-ton-nision.santonews 

 (Έπεται και δεύτερο μέρος αύριο)
«Ένα είναι το χαρακτηριστικό άρωμα που ταιριάζει στο καλοκαίρι, το άρωμα του λουλουδιού της κάπαρης.


Πως μπορεί να μην σε συνεπάρει αυτό το βουβό και διαπεραστικό λεπτό άρωμα των κάτασπρων και εφήμερων λουλουδιών της; Πως μπορεί να μην σου κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα κάτασπρο σαν νύφη λουλούδι ,κρεμασμένο σε μια ξερολιθιά, σε μια σχισμή βράχου,

ανάμεσα στο τσιμέντο μιας νεόκτιστης οικοδομής ή και μιας μισογκρεμισμένης πετρόκτιστης παραδοσιακής κατοικίας;



Πως μπορεί να μην σε εντυπωσιάσει ένα κατάλευκο λουλούδι σε ένα καταπράσινο θάμνοκρεμασμένο στην πλαγιά της άσπας (ελαφρόπετρα ή θηραϊκή γη)
ή στην απόκρημνη μαύρη και κόκκινη λαβα δίπλα στο κύμα της θάλασσας; Το άρωμα του λουλουδιού της απερίγραπτα μεθυστικό, τα σημεία συνάντησης του ανέλπιστα, μοναδικά, τυχαία, απίθανα όσο και το ίδιο το λουλούδι. Είμαι ισίγουρος ότι όποιος σταθεί για μια φοράκοντά σε μια ‘’καπαριά ‘’ ανθισμένη όπου κι αν την δει, όταν τον ρωτήσεις θα πει τα ίδια πράγματα και κάτι παραπάνω.


kappari

Δεν είναι όμως μόνον το μοναδικό υπέροχο άρωμα του λουλουδιού της, μα ούτε το ανεπανάληπτο πλούσιο και μεγαλοπρεπές κατάλευκο χρώμα του τα μοναδικά πράγματα που προσφέρει αυτό το φυτό. Εντυπωσιακό, υπέροχο και μοναδικό είναι το ίδιο το φυτό.

Πως να περιγράψει κανείς αυτόν τον θάμνο που ο Θεός τον χάρισε απλόχερα στα σκληρά, άνυδρα και πολλές φορές κακοτράχαλα, γεμάτα πέτρες, αλλά γονιμότατα χώματα μας.
Σίγουρα δεν είναι το μόνο φυτό που στο ανεμοδαρμένο, γεμάτο αλμύρα νησί μας ευδοκιμεί και μας χαρίζει ευωδιά, ομορφιά και σοδιά χωρίς εμείς να του προσφέρουμε τίποτα.
Είναι όμως από τους λίγους θάμνους που μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού όπου και να το συναντήσεις είναι καταπράσινο και συνήθως ανθισμένο.
Φυτρώνει στα πιο δύσκολα και αδιάβατα μονοπάτια, στα πιο απόκρημνα μέρη, στις ξερολιθιές και ανάμεσα στην πυρωμένη από τον Ήλιο κατάμαυρη πίσσα του δρόμου και τα ακαλλιέργητα χωράφια γεμάτα πέτρα ξερά χόρτα κι αγκάθια.
Φυτρώνει όπου εμείς ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορεί να επιβιώσει κάποιο φυτό, δείχνοντας μας με το καταπράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της ότι πρόκειται για ένα φυτό με δίψα και πείσμα για ζωή που γνωρίζει πολύ καλά την αξία του. Μια αξία που την βλέπουμε την μυρίζουμε και την γευόμαστε. Φυτό άξιο θαυμασμού και παρατήρησης.
Η κάπαρη είναι ένα φυτό που δεν μας προσφέρει μόνον το άρωμα και την ομορφιά του λουλουδιού της (το λουλούδι είναι η αρχή για το φυτό προκειμένου να δημιουργήσει τον σπόρο για την μετέπειτα αναπαραγωγή του).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου